Niet x2 maar x10 denken!

20 jaar ondernemer!

Vandaag, 1 mei 2018, vier ik mijn jubileum: 20 jaar ondernemerschap. Speciaal voor dit jubileum heb ik onlangs een boek geschreven met daarin mijn 20 grootste lessen uit 20 jaar ondernemerschap. Vanwege het jubileum plaats ik een deel van de ruwe draft van het eerste hoofdstuk hier als blog. Veel leesplezier!

Volg mij even op Facebook of Instagram. Dan blijf je op de hoogte wanneer mijn boek uit komt!

Het paarse koekblik

Het Paarse Koekblik

Ik begon mijn ondernemerschap met het geven van drumles. Ik had al een tijdje een aantal leerlingen en na overleg met de Belastingdienst was het duidelijk, ik moet die inkomsten onderbrengen in een bedrijf. En dus op 1 mei 1998 startte ik als ondernemer. Al snel groeide het lesgeven uit tot een serieuze dagbesteding. Naast het lesgeven speelde ik in bandjes en werd ik steeds vaker gevraagd voor sessiewerk; het inspelen van CD’s of het meespelen tijdens concerten.  De inkomsten waren voldoende om mijn rekeningen te betalen. En omdat wij zeer eenvoudig leefden was het niet heel moeilijk om die levensstijl te financieren.

Tot onze geliefde Seat Terra bestelauto (codenaam ’t Paarse Koekblik’) stuk ging. Een grijs kenteken bestelauto op basis van de Fiat Panda. Hij reed op gas, de garage van mijn zwager had er een gastank in gelegd van 85 liter. De auto woog bijna niets. Dus we reden spot goedkoop. Hij reed 1 op 15, en met zo’n grote gastank reden we 1.275 km voor nog geen 22 euro aan brandstof. Je kan je voorstellen dat wij deze bestelauto graag aan hielden. Ja, hij was wat klein, en zeker niet luxe, maar comfortabel genoeg en scheuren deed hij. Op het eind met geregeld een verplichte pauze langs de snelweg vanwege een kokende motor. Dat dan weer wel.

Dus we wisten dat er een dikke reparatie aan zat te komen. De ANWB kende ons nog net niet bij voornaam. Maar nu was het toch echt gebeurt met de auto. Het telefoontje van mijn zwager was duidelijk. Repareren zou te veel gaan kosten. Maar ze hadden wel een mooie bestelbus voor ons te koop. Een vrij nieuwe Fiat Scudo, met weinig kilometers op de teller. Voor een mooi bedrag. Geld dat we niet zo 1-2-3 hadden liggen. Gelukkig konden we die op afbetaling kopen.

Toen besefte ik dat ik zo de toekomst niet in wilde. Ook al was dit goed gekomen, ik heb er wel een lening voor moeten aangaan. Iets wat ik liever niet doe. Maar het was mij ook niet gelukt om er voor te sparen.

Veel businesscoaches proberen je aandacht te krijgen met zinnen als ”doe dit of dat en verdubbel je omzet”. Ik zag dat natuurlijk wel zitten, mijn omzet verdubbelen. En dus ging ik daarmee aan de slag.

Waar ik al snel achter kwam was dat om mijn omzet te verdubbelen ik zelf dubbel zo hard ging werken. Ik wilde meer verdienen dus ging meer leerlingen lesgeven en meer optredens doen. En al snel zaten mijn werkweken overvol. Met als gevolg dat ik mijn vrouw, familie en vrienden weinig meer zag, want ik was altijd maar aan het werk.

Denk niet x 2 maar x 10

Het meest gebruikte businessmodel is uurtje-factuurtje. Het ruilen van tijd voor geld. Tijd is niet eindeloos. Er zitten maar 24 uur in een dag, dus aan dit groei-model zit een hele harde grens. Meer uren per dag draaien, meer dagen per week werken gaat ten koste van je prive leven, je sociale leven, je gezondheid. De dingen die er écht toe doen.

Het inzetten van meer tijd en energie in ruil voor het gewenste resultaat is niet de manier voor echte groei. De oplossing ligt niet in ‘keer twee’ denken. Het is mogelijk om twee keer zo hard te gaan werken. Veertig uur per week werken, kan 80 uur per week worden. Maar tegen welke kosten. Zoals dat in het engels zo mooi zeggen: “You can do anything, but not everything”. Elke beslissing die je maakt is een afweging tussen het ene doen en het andere laten. Om dingen écht anders aan te pakken zul je anders moeten leren denken. Daag jezelf uit en denk niet langer in 2x maar in 10x.

Het is onmogelijk om tien keer harder te werken, om tien keer meer uren in een dag te draaien. Dus als je keer tien groter wilt worden, zul je dingen echt op een hele andere manier moeten gaan oppakken. En dáár zit de magie. Door zo te denken daag jezelf uit om buiten de gebaande paden te kijken en dingen écht anders te doen.

Keer tien denken kan je op bijna alle vlakken toepassen. Ook al voelt het niet altijd realistisch, het daagt je uit om totaal anders te denken.

Wat moet je anders doen als je het komende jaar:

  • tien keer meer omzet wilt draaien;
  • tien keer meer winst wilt overhouden;
  • tien keer meer leerlingen wilt hebben;
  • tien keer meer vestigingen van je bedrijf wilt hebben;
  • tien keer meer klanten wilt helpen;
  • tien keer meer vrije dagen wilt hebben;
  • tien keer meer vrije tijd wilt hebben;
  • tien keer meer vakanties wilt hebben;

Als je uitzoekt wat je moet doen om tien keer hogere resultaten te krijgen zul je out of the box moeten denken. Je zal als ondernemer creatief aan de slag moeten gaan, en buiten de gebaande paden moeten treden.

Lessons learned

Deze verandering van denken heeft mij doen besluiten om niet alleen zelf meer les te geven, maar de doorgroei te maken van drumschool met mij als docent en tientallen leerlingen, naar een popschool met een team van docenten en honderden leerlingen.

In plaats van zelf meer uren te draaien, bracht ik andere ZZP’ers binnen die voor mij lessen gingen geven. Op elke les zat een klein beetje marge en hoe meer docenten ik met volle lesdagen aan het werk kon zetten, hoe hoger de omzet werd. Ik ging zelf minder lesgeven, maar door nog meer docenten aan te nemen groeide het leerlingenaantal. Die enorme groei zorgde er ook voor dat mijn werkdruk en werktijd weer toenam en al snel zat ik weer 70 uur of meer te werken om de toko te draaien.

Ik leerde dat dit anders denken, het keer tien denken, een constant proces is. Dat er altijd wel iets anders in je bedrijfsvoering is te vereenvoudigen, te systematiseren, automatiseren of uit te besteden. Nu is mijn popschool-werkweek van ruim 70 uur per week terug gebracht naar 16 uur per week, terwijl de school doorgroeit. Door écht anders te denken, door buiten je eigen mogelijkheden te gaan denken ben je in staat om veel meer te bereiken dan je nu voor mogelijk houdt.

Mijn omzet is hierdoor meer dan vertienvoudigd ten opzichte van toen ik nog alleen was. Maar niet alleen dat, mijn missie en visie kan ik ook veel beter ten uitvoer brengen. De impact en het bereik is veel groter geworden. Ik zou in mijn eentje nooit 500 leerlingen per week les kunnen geven. Om grote doelen te bereiken moet je soms in het extreme denken. Groter denken dan je nu voor mogelijk houdt geeft je enorme kansen op groei.

Praktische tips

1. Wees vervangbaar

Wil je dat je bedrijf keer tien groter wordt, maak jezelf dan vervangbaar. Zorg dat jij niet meer nodig bent voor de dagelijkse gang van zaken.

2. Vereenvoudig je bedrijfsvoering

Haal dingen weg die overbodig zijn. Maak het simpel. Voeg dingen toe die een aanzienlijk voordeel opleveren tegen geringe marginale kosten.

3. Systematiseer je bedrijfsvoering

Zorg dat je hele bedrijf vanuit systemen en procedures werkt. Alles moet systematisch werken. Als het een systeem is, kunnen anderen het ook uitvoeren en ben jij daar niet voor nodig.

3. Besteed werkzaamheden uit

Tien keer meer resultaat boeken lukt je niet in je eentje. Besteed werkzaamheden uit. Huur andere ZZP’ers in die onder jouw vlag werkzaamheden voor jouw gaan verrichten. Omdat je je bedrijfsvoering in systemen/processen hebt uitgewerkt is dit uitbesteden eenvoudig.

4. Wees doelgericht

Beoordeel elke activiteit die je wil gaan ondernemen met de vraag: “Is [activiteit] de belangrijkste stap die ik kan nemen om mij dichter bij mijn doel te brengen? Het sleutelwoord is hier ‘de belangrijkste stap’.

5. Automatiseren

Welke taken of processen kan je automatiseren? Er is enorm veel software voorhanden die je allerlei taken uit handen kan nemen, waardoor het eenvoudiger wordt om werk uit te besteden aan anderen. Ja, dat kost een beetje geld, maar geeft je veel meer vrijheid terug.

Heb jij nog tips of aanvullingen?

Tot zover dit hoofdstuk uit mijn nog uit te geven nieuwe boek. Heb jij tips of aanvullingen hierop? Zet het hieronder in de comments, en ik verwerk het in het boek! 😉

Op jouw succes!

Collin

Over de schrijver
Reactie plaatsen